15,89 zł Netto
Witaj, jeśli masz już konto, zaloguj się.
Jesteś nowym użytkownikiem?
Zarejestruj sięSłoiki weck
Ponad 120 lat temu, niemiecki przedsiębiorca, Johann Carl Weck, wykupił patent na konserwowanie żywności przez gotowanie. Równocześnie rozpoczął produkcję, słynnych dziś na cały świat słoików. Słoiki i akcesoria WECK to jakość, prestiż i tradycja. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.
⭖⭖⭖
Produkty WECK – słoiki i akcesoria – słoiki na przetwory
⭖⭖⭖
Co ciekawe, Johann Weck nie wymyślił "wekowania". Mimo że to od jego nazwiska przyjęto nazwę na proces konserwowania. Wynalazcą techniki był niemiecki chemik Rudolf Rempel. Po jego śmierci w 1893 roku, z metody korzystał Albert Hüssener. Ten po dwóch latach odsprzedał patent Weckowi. Weck udoskonalił technikę, wprowadzając sprężynujące zapinki na szklane zakrętki do słoików. Razem z kauczukowymi uszczelkami, działają one jak zawory bezpieczeństwa przy powstających podczas gotowania różnicach ciśnienia. W starszej wersji była to jedna sprężyna, nakładana na słoik. Współczesne "Weki" to słoiki z uszczelką i 2 zapinkami.
Słoiki na przetwory – wekowanie z tradycją
🍓🍓🍓
Słoiki na przetwory firmy WECK, to sprawdzone pojemniki do konserwacji żywności. Pokrywki z uszczelką i 2 zapinkami, znakomicie zabezpieczają przetwory, przed dostępem powietrza. Polecamy małe i duże zestawy. Np. z dodatkiem akcesoriów takich jak miarki, nabieraki oraz rozmaite zakrętki do słoików:
Słoiki weck z pokrywką drewnianą – na produkty sypkie oraz ciastka, suszone owoce itp.,
Słoiki weck z pokrywką silikonową – na posiłki gorące lub zimne, przetwory z krótkim terminem do spożycia
Słoiki weck z pokrywką plastikową – na mąkę, kaszę, sól, cukier ryż, groch, fasolę itp.
Słoiki weck ze szklaną pokrywką, z uszczelką i 2 zapinkami – do "wekowania"
🫙🫙🫙
Słoiki na przetwory – pojemność i kształt
🫙🫙🫙
Oferujemy szeroką gamę pojemności słoików szklanych weck. Od 160 do 1062 mililitrów. Przygotowaliśmy zestawy zawierające 6 sztuk oraz 12 sztuk słoików. Zestawy wyposażone są w dodatki w postaci miarek, czerpaków do miodu oraz rozmaitych typów wieczka. Średnice otworu wlotowego słoików szklanych weck to 60,80 oraz 100 mm.
Wykaz pojemności słoików szklanych weck
Dwa rodzaje słoików weck, to słoiki mold, oraz słoiki tulip. Słoiki mold to pojemniki rozszerzające się w górę, w kierunku wlotu. Słoiki Tulip to naczynia w kształcie tulipana. Zaokrąglone u dołu, lekko zwężające się u góry, oraz z zawiniętym brzegiem górnej krawędzi. Obydwa rodzaje znakomicie prezentują zapakowane w nie smakołyki.
Słoik mold
Słoik tulip
Polecamy również karafki/butelki Weck o eleganckim designie. Karafki mają pojemność 1062 ml. Znakomite do serwowania wody, lemoniady, wina i piwa. W roli karafek sprawdzają się również wysokie słoiki tulip o pojemnościach 600 oraz 1040 ml.
W roli karafek sprawdzają się również wysokie słoiki tulip o pojemnościach 600 oraz 1040 ml.
🍇🍇🍇
Grawerowane słoiki na przetwory z logo firmy Weck
🍇🍇🍇
Grawerowane słoiki Wecka, to symbol technologii produkcji opakowań szklanych doskonalonej przez 120 lat. Podobnie jest z każdą pokrywką oraz zapinkami. Każda zapinka wykonana ze stali nierdzewnej oraz każda pokrywka jest grawerowana.
🌞🌞🌞
Słoiki na przetwory WECK – jak wekować właściwie
🌞🌞🌞
- Do wekowania używaj jedynie pokrywek szklanych z uszczelką i 2 zapinkami.
- Sprawdź, czy uszczelki nie są popękane a brzegi słoików wyszczerbione.
- Dokładnie umyj KAŻDY ELEMENT – To wystarczy. Nie musisz ich wcześniej wyparzać pod warunkiem, że czas gotowania będzie dłuższy niż 10 minut.
- Szykując przetwory z krótkim czasem konserwowania np. soki owocowe, wtedy wygotuj szklane elementy w gorącej wodzie. Tak przez około 10 minut.
- Nie zapełniaj do brzegu. Zostaw u góry margines około centymetra.
- Przed zamknięciem upewnij się, czy krawędzie słoika są czyste. W razie potrzeby przetrzyj szmatką nasączoną spirytusem.
- Ściśle przestrzegaj zalecanej w przepisach temperatury, pasteryzując wybrane produkty.
- Zalecamy wekować w wodzie. Jeżeli chcesz to robić w piekarniku to UWAGA! - kauczukowa uszczelka w temperaturze 130 stopni zaczyna się topić!
- Po zakończeniu wekowania odstaw słoiki na 24 godziny.
- Po tym czasie zdejmij spinki i przetestuj czy pokrywki ściśle przylegają do uszczelki i krawędzi słoika.
NA ŻADNYM ETAPIE PASTERYZACJI NIE ODWRACAJ SŁOIKÓW WECK DO GÓRY DNEM! TO GROZI POPARZENIEM.
Słoiki z pokrywką WECK – Jak przechowywać wecki w domu
Do przechowywania zapasów, używaj zawsze wieczek szklanych. Zabezpieczonych podczas pasteryzacji uszczelką i 2 zapinkami. Po zakonserwowaniu słoików, blaszki można zdjąć. Słoiki i pokrywki powinny ściśle przylegać do uszczelki. Wypełnione pysznościami pojemniki, należy przechowywać w miejscu chłodnym. Najlepiej w stałej lub niezmieniającej się gwałtownie temperaturze. Omijaj miejsca blisko rur ciepłowniczych, okien czy świetlików, przez które wpada światło słoneczne. Wszystkie zmiany temperatury mogą wpływać niekorzystnie na jakość przetworów. Piwnica, składzik, spiżarnia to najlepsze miejsca.
🥤🥤🥤
Słoiki na przetwory WECK to nie tylko wekowanie
🥤🥤🥤
Słoiki szklane Wecka, to nie tylko pasteryzacja. Można w nich serwować lody, ciasta, lunche oraz wiele innych potraw lub świeżych dań. Nie trzeba wtedy zabezpieczać ich pokrywką z uszczelką i 2 zapinkami. Na Słoik szklany ze świeżym jedzeniem, mogą przykryć wieczka z plastiku lub wieczka silikonowe. Wieczka drewniane zalecamy stosować do produktów suchych i sypkich.
🍎🍎🍎
Zalety słoików szklanych WECK
🍎🍎🍎
- Słoiki i butelki/ karafki weck można myć w zmywarce. Podobnie wieczka szklane oraz silikonowe
- Słoiki i butelki/ karafki weck są odporne na wyparzanie. (podobnie ja szklane wieczka)
- Słoiki i butelki/ karafki weck można zamrażać. Uwaga, aby nadmiar zawartości nie rozsadził słoika.
- Słoik szklany wecka można używać wielokrotnie przez długie lata.
- Każdy słoik szklany wecka opatrzony jest eleganckim nadrukiem.
🌲🏡🌲
16,59 zł Netto
86,38 zł Netto
20,73 zł Netto
86,38 zł Netto
20,73 zł Netto
86,38 zł Netto
20,73 zł Netto
86,38 zł Netto
20,73 zł Netto
86,38 zł Netto
20,73 zł Netto