Cztery Pory Weków - czyli kiedy i jak długo słoiki pasteryzować – domowe przetwory Vivaldiego
Cztery Pory Weków – czyli kiedy i jak długo słoiki pasteryzować – domowe przetwory Vivaldiego
Wiosna kusi nowalijkami. Lato eksploduje bogactwem papryki, pomidorów i cukinii. Jesień obdarza nas soczystymi gruszkami i dyniami, a zima pozwala cieszyć się smakowitymi kiszonkami z kapusty czy buraków.
Każda pora roku ma swoje czary w kontekście weków. Wiosenne przetwory to lekkie i aromatyczne specjały z nowalijek. Lato przyciąga intensywnością smaków i zapachów jarzyn i wczesnych owoców. Jesień to głębsze aromaty dojrzałych owoców i warzyw. A kiszonki można wekować również zimą.
Zaletą domowych przetworów jest to, że wiesz, co wekujesz i jesz. Brak w nich barwników, słodzików i innych dodatków, które występują w składzie produktów sporządzanych na skalę przemysłową. Naturalny smak lata w dżemach i konfiturach. Zamknięte w szkle aromaty przetworów z wiosennych nowalijek. Dresingi jako dodatki do sałatek i warzyw. Jak długo słoiki mają kurzyć się na półkach w piwnicy? Każda pora jest dobra, by zanurkować w przepisy i odbyć smakowitą podróż. Do dzieła. Słoiki na przetwory czekają. Nie wahaj się, by ich użyć.
Spis treści:
Jakie przetwory na wiosnę? Trochę zimy, trochę lata, czyli weki w kwietniu
Jakie przetwory na wiosnę? W kwietniu świat roślinny budzi się jeszcze powoli z zimowego letargu. Zatem kulinarny koncert ma w owym czasie swoje preludium. To znakomity moment na przetwory, w których bohaterem będzie czosnek niedźwiedzi. Przepisów na to smakowite ziele, jest wiele. Może to być pesto lub fantastyczna kiszonka. A dla zdrowotności, pełna walorów nalewka z czosnku niedźwiedziego. Pamiętaj jednak, że roślina ta jest w Polsce pod częściową ochroną. Nie można jej zbierać w lesie, chyba że posiadasz stosowne zezwolenie. Da się go jednak z powodzeniem uprawiać w ogrodzie lub na tarasie – w grządce podwyższonej.
Kwiecień to również sezon na zbieranie soku z brzozy. Można z niego zrobić pyszną nalewkę, wzmacniającą odporność i wspierającą leczenie rozmaitych dolegliwości.
Kolejną kwietniową nowalijką są rzodkiewki, z których zrobisz piklowane przystawki. Poza tym szczypiorki, cebulki oraz młodziutki rabarbar już nadają się na przetwory. Jakie przetwory na wiosnę? Świeże i zdrowe! Naładowane energią wzrostu – ogromnym potencjałem siły rozpoczynającego się, roślinnego życia.
Domowe przetwory w maju – "bez lilak" i "róża" – pierwsze konfitury
O ile zima nie ociągała się w kwietniu ze swoim odejściem, w maju możemy rozpocząć prawdziwą suitę kulinarną. "W maju jak w raju", przyroda tętni życiem. Kwitną drzewa i kwiaty, napełniając powietrze cudownymi aromatami. W tym świergotliwym od ptaków i kolorowym czasie jest z czego wybierać, odkurzając babcine przepisy.
Pora by zebrać kwiaty bzu i upichcić z nich zapas, wyśmienitej i zdrowej konfitury. O tak! Krzew ten nie tylko pachnie i pięknie wygląda w parkach. Konfitura z kwiatów bzu dodana do herbaty wspomaga organizm podczas przeziębienia. Oczywiście na pewno zgodzisz się ze mną, że łamanie krzewów bzu, by zdobyć bukiet do wazonu, jest naganne. Niemniej, jednak jeśli rośnie w Twoim ogrodzie, to delikatne zebranie kwiatostanu krzewom nie zaszkodzi.
I czas na klasyk. Konfitura różana. Dla niektórych jedyna właściwa jako nadzienie pączka. W maju zbieramy płatki róży, by pasteryzować słoiki z tym specjałem. A co jeszcze poza tym, co już przygotowaliśmy w kwietniu? Znajdź przepisy na szparagi, pięknie zielony- młodziutki szczaw, młodą botwinę, pędy sosny oraz pokrzywę.
Czerwiec – czas wysypu owoców, warzyw zielonych i korzeniowych
Nazwa miesiąca pochodzi od "czerwca polskiego". To gatunek owada, które właśnie w tym miesiącu, zbierano, aby pozyskiwać z nich barwnik, do farbowania ubrań.
W tym czasie szykuj słoiki na przetwory, takie jak dżemy, konfitury, soki i kompoty. To sezon na truskawki, poziomki i czereśnie. To odpowiedni moment, by zaprosić do kuchni kalafiory, buraki i szpinak. Własne, domowe przetwory są o "niebo w gębie" lepsze niż te zakupione w sklepie. Domowe przepisy oraz osobiste wykonawstwo przetworów jest seksi. Sama regulujesz ilość cukru, pasteryzując słoiki z owocami. Sam wybierasz produkty na bazarze lub zbierasz własne plony warzyw. To również czas, aby rozsady ogórków przenosić z inspektów do grządek. Być może już w połowie lipca zbierzesz pierwsze ogórki do sałatek. Zresztą czerwiec to czas kolorowych sałatek z rozmaitych warzyw zielonych i korzeniowych, z dodatkiem drobnych owoców. Pycha!
Lipiec – jakie przetwory do słoików? – własne! Naturalne cukry i bez sztucznych barwników
Jakie przetwory do słoików zapakować w lipcu? Ach! Możliwości jest mnóstwo! To jest szczyt sezonu warzywno – owocowego! Lipiec jest cudownym miesiącem. To okres, w którym symfonię smaków, można koncertowo zamknąć w weki. Domowe produkty z lipca, będą pieścić kubki smakowe języka w chłodne zimowe wieczory. Sezon na dżemy i konfitury. Na chutneye z owoców i warzyw, wzbogacające smak sałatek. Jak długo słoiki mają stać puste w piwnicy, kiedy w ogródkach i sadach tyle darów natury?
Jeżeli pogoda dopisuje, w lasach już w czerwcu pojawiają się kurki. Za to w lipcu już może być ich całkiem dużo. Sposobów na to, jak pasteryzować słoiki z kurkami, jest bez liku. Popularne są weki z kurkami w occie. Kurki smażone na maśle z cebulką. Jako dodatek do sałatek i innych potraw, kurki niemal sauté. Czyli: pasteryzować słoiki z kurkami w prostej zalewie. W wodzie z dodatkiem przypraw takich jak ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz i co kto woli jeszcze.
Jakie przetwory do słoików zapakować jeszcze? Morele, brzoskwinie, śliwki, wiśnie i inne owoce uginające się na gałęziach. Cukinie, bakłażany, papryki, fasolki szparagowe. Do smaku, do zapachu, do radości. Ach i jeszcze ona bohaterka! Może znasz a może nie! Świdośliwa kanadyjska – uprawiana jako roślina ozdobna. Ma bardzo smaczne owoce. Smaczne i zdrowe. Świetna jako dżem oraz w formie nalewki. Po co kupować w sklepie, z dużą zawartością cukru jak w coli? I oczywiście ogórki. Kiszone i w occie. W formie sałatki szwedzkiej lub w całości. Marynowane maleństwa w occie jako przekąska lub kiszone olbrzymy w wielkich słojach.
Sierpień – domowe przetwory – czyli co wekować na wakacje
Sierpień to już pełnia lata. To czas na kontynuację wekowania według lipcowych przepisów. To dobry czas na dżemy z borówek, malin, jagód i jeżyn. To ostatni dzwonek na soki przeciery oraz marynowanie w całości czerwonych pyszności, czyli: Addio pomidory.
Start na przepisy, które honorują buraki. Zakwasy, przeciery i sałatki. To sezon na młode jabłuszka i pierwsze gruszki. Do słoika zechcą wskoczyć słodkie renklody, kwaskowate mirabelki i inne śliweczki. To dobry moment, aby zebrać aronię i zrobić z niej nalewkę z dodatkiem liści wiśni. Albo dżem aroniowy, którym niektórzy kulinarni spece wzbogacają nawet sałatki. Dżem aroniowy również jest zdrowy. Przyda się za kilka miesięcy dodany do herbaty, w chłodne zimowe wieczory.
W sierpniu do weków wpadną również patisony. W lesie pojawiają się pierwsze grzyby: maślaki, koźlarze czy podgrzybki. Warto je zamarynować w occie lub zawekować duszone. Pojawia się dereń. Można z dereni zrobić tradycyjną nalewkę lub dżem. To również ostatnia szansa na przetwory z dojrzałych cukinii.
Jak długo słoiki przechowywać
Zaleca się, aby kiszone ogórki, kapustę czy marynowane grzyby, spożyć do 12 miesięcy od czasu pasteryzowania słoików. Produkty z owoców, z cukrem: dżemy, chutneye, konfitury do dwóch lat. Chodzi o produkty niepasteryzowane. Te zakupione w sklepie mogą mieć inne terminy ważności, ze względu na substancje konserwujące znajdujące się w środku.
Wrzesień – jakie przetwory robić jesienią
Nadejściem września, cieszą się amatorzy leśnych wypraw w poszukiwaniu grzybów. Borowiki, jeszcze trochę kurek, podgrzybki, maślaki hmmm pychota! Ach i rydze! Pasteryzowane rydze na maśle to specjał nad specjały. A poza leśnymi znakomitościami, jakie przetwory robić jesienią?
Wrzesień to czas dojrzałości. Wybierając się na kulinarną wycieczkę, uzbrój się w przepisy na kompoty. Przepisy dla owoców takich jak: śliweczki, słodkie dojrzałe gruszeczki, czy smakowite jabłuszka. A z jabłuszka, śliweczki i gruszeczki, słynne są naleweczki – "jeśli wiesz, co chcę powiedzieć". No i jarzębina! Z tych owoców płynne pyszności, to... dla zdrowotności! Pchają się do słojów kabaczek i cukinia... iii... winogrona... na wina. Już wiesz, jakie przetwory robić jesienią?
I wciąż jeszcze ostatnie ogórki mają ochotę zamieszkać w słojach....
Ostatnie słoiki do wykorzystania co wekować październiku i listopadzie
Październik i listopad to już finalizowanie kulinarnego koncertu "Cztery pory weków". W tych miesiącach na bis są ostatnie ogórki, ostatnie jabłuszka, gruszki i trochę grzybów. To fajny czas, by nastawić kiszonki z kapusty, buraków, a nawet marchewek. Ostatnie ogórki warto pociąć na "plasterkową sałatkę" i delikatnie zamarynować. A najlepiej po prostu nastawić na małosolne.
Królową tych miesięcy jest niewątpliwie dynia, z której można zrobić mnóstwo fantastycznych smakołyków. No i cudna pigwa. Pigwa, która zawiera w sobie więcej witaminy C niż cytryna. My wiemy, co zrobić z pigwy. Jeśli dotąd tego nie zrobiłaś, skorzystaj z dobroczynnych właściwości pigwy.

GRUDZIEŃ
A w grudniu? Koncertowo, degustujemy zawekowane wcześniej smakołyki. Objadamy się ogórkami i kiszoną kapustą z wielkich słojów. Jako dodatki marynowane sałatki, pikle i grzybki. A do herbatki rozgrzewające, owocowe wkładki. Dzięki wekom mamy własny arsenał pyszności kulinarnych. Wiesz, co jesz. Nie wahaj się korzystać ze słoików. Zwłaszcza że pasteryzowanie warzyw i owoców to wyśmienita zabawa.

Domowe przetwory – odpowiednie przygotowanie
Zanim zakręcisz lub zapniesz klipsami wieczka wypełnionych słoików, sprawdź, czy wszystko jest starannie przygotowane. Przede wszystkim upewnij się, że nic nie jest zepsute. Czy każde warzywo np. ogórki, są zdrowe? Czy na owocach nie ma pleśni?
Kolejnym krokiem jest staranne przygotowanie pojemników. Niezależnie od tego, czy korzystasz z używanych, czy nowych, zakupionych słoików, należy je wyparzyć we wrzątku. Pokrywki szklane lub plastikowe powinny być również starannie oczyszczone. Nawet niewielka ilość osadu z poprzednich przetworów na wieczku, może zepsuć całą Twoją pracę.
Pamiętaj nie wypełniać słoików po brzegi. Należy zostawić około 2 cm pustej przestrzeni

Jak długo słoiki pasteryzować we wrzątku
Dużo zależy od tego, co pasteryzujemy. Trudno nawet określić średni czas "parzenia" słoików z przetworami. Zazwyczaj jednak małe słoiczki trzymamy we wrzątku około 15 minut. Duże natomiast około 30 minut. Niektóre produkty należy pasteryzować kilka razy. Warto się upewnić. Dotyczy to np. niektórych gatunków grzybów oraz warzyw.
Jak długo słoiki pasteryzować w piekarniku
Piekarnik nastawiamy na 130°C. Słoiki ustawiamy tak, aby nie stykały się ze sobą. Od czasu osiągnięcia pożądanej temperatury, pasteryzujemy je tak samo długo, jak we wrzątku.
Wekowanie w zmywarce
Pasteryzowanie przetworów w zmywarce? Czemu nie? Należy nastawić program z najwyższą temperaturą. Słoiki ustawić na półkach do góry dnem. Kiedy program się skończy, poczekać aż słoiki lekko ostygną i wyjąć je ostrożnie ze zmywarki. Jeszcze tylko test wklęsłych wieczek. Wklęsłe wieczka do udane weki.
Udanej przygody kulinarnej!










.png)





.png)

